Overige (ruw) voeders
- Hooi is er in heel veel variëteiten aanwezig van grof tot fijn en eiwit arm tot rijk. Fijn hooi verteerd sneller en draagt minder bij aan de structuur in het rantsoen. Gedorst hooi van Engel raai is veel beschikbaar maar zeker als het in moeilijke weersomstandigheden geperst is wordt het zeer snel muf. Beter is gedorst hooi van rietzwenk of veldbeemd.
- Als je het idee hebt dat het rantsoen niet helemaal klopt kun je een baal fris hooi bijvoeren (los aan het hek), koeien pakken dan naar behoefte en corrigeren de pensmatras zelf.
- Stro idem als hooi maar minder variatie. Tarwestro komt in de meest constante vorm op het erf qua variatie tussen de verschillende partijen. Tarwestro is een hardere stro soort dan bijv. gerst stro.
- Luzerne bevat alleen de stengel al meer eiwit dan bijv. gerst stro, deze gedraagt zich dus ook sneller dan tarwe of gerst stro→als structuur verbeteraar is de fijne luzerne dus niet ideaal, wel als structuur/eiwit bron Er is meer van nodig, maar het levert in het blad houdende deel vooral eiwit en dus kan de eiwitaanvulling worden verlaagd.
- Als je stro wilt toevoegen in het rantsoen is het belangrijk dat het stro niet te glad is maar gerafeld anders kunnen de pensbacteriën er niet goed op aanhechten. Geklepeld stro neemt meer vocht op met pensmicroben die beginnen met fermenteren→gasvorming.
- Stro als structuur mee kuilen bij een nattere graskuil heeft geen zin omdat het door het vocht uit de kuil zijn drijvend vermogen verliest, wil het effect hebben moet er namelijk 1 deel stro op 2 delen gras worden toegevoegd.
- Granen, zoals gemalen tarwe, zijn snel afbreekbaar in de pens. Hierbij geld dat gemalen sneller afbreekt dan geplet.
- Maïsmeel = zwaar en zakt dus gemakkelijk naar onder in de pens, Palmpitschilvers=lichter, bietenpulp=wil drijven (door microbiële activiteit, gasvorming).
- Koolzaad stro fermenteert langzaam en draagt langdurig bij aan het drijvend vermogen in de pens en is om DIE reden zeer geschikt als structuur aanvulling, dus niet ‘prik’.
- Pulpbrokken hebben direct beschikbare energie en gaat in de pens drijven.
- Sojaschroot is in de winter bij vochtiger graskuil beter geschikt dan Raapschroot omdat in kuilgras het eiwit ook snel beschikbaar is, terwijl Soja juist trager afbreekbaar is.
- Maïsglutenvoer (bijv. Corngold)→ Schilfers/vlies gaat drijven, korrels gaan zakken.