Over MijnRantsoenwijzer

Na jarenlange praktijkervaring in de melkveehouderij komt Boerenverstand tot de conclusie dat rantsoenberekeningen eenvoudiger moeten. Elke firma hanteert tegenwoordig eigen kengetallen, terwijl de basiskennis over koeien voeren langzaam verloren gaat. Hoewel koeien (genetisch) steeds meer melk kunnen geven, blijven het koeien. En koeien hebben een pens en die moet je (leren) voeren.

Zolang de voerkosten tussen melkveebedrijven nog altijd sterk variƫren (2 cent tot soms meer dan 5 cent/kg melk = 1 inkomen verschil!), is er ook nog werk aan de winkel. Tegelijkertijd komt er minder eiwit in het voer als gevolg van het mestbeleid, is het ureumgetal steeds centraler komen te staan en staat de grote import van krachtvoer uit andere landen ter discussie. Succesvol voeren is daarom belangrijk voor de eigen portemonnee, het milieu en de ecologische voetafdruk!

Wanneer u zelf beter weet wat u moet kopen, kan uw voerleverancier daar ook een beter passend product bijleveren. U beheerst de hoofdlijnen en uw voeradviseur kan helpen uw rantsoen in detail aan te passen. Maar niet andersom, want dan kost het u geld!

De zoektocht om de advisering eenvoudiger te maken, heeft tot deze website geleid. Daarbij is veevoerdeskundige Aart Malestein een grote bron van inspiratie. Onze uitdaging is om zijn boerenverstand, en dat van vele vooroplopende melkveehouders, over te dragen aan alle melkveehouders, studenten en de periferie! Met studiegroepen, praktiserende dierenartsen door heel Nederland en de Universitaire LandbouwhuisdierenPraktijk te Harmelen ontwikkelen en testen we MijnRantsoenwijzer verder in de praktijk. Ook hebben we de werkwijze van tal van vooroplopende melkveehouders bestudeerd en doen dat nog steeds.

Wij willen graag je feedback op MijnRantsoenwijzer om de tool verder te verbeteren. Heb je vragen of suggesties, laat het ons weten!