Van voer naar melk

Hoe komt de koe van voer, via pens en darm, opgenomen in het bloed, naar melk? Een koe breekt eiwit in het rantsoen af tot aminozuren en maakt daar melkeiwit van. Een koe kan er ook lactose en vet van maken. In de tabel staan aminozuren voor de productie van melkvet en lactose staat in het rood weergegeven. Ook de glucose ten behoeve van de productie van melkvet staat in het rood weergegeven. Deze route is niet wenselijk.

Melkeiwit is voor het belangrijkste deel afkomstig van microbieel eiwit uit de pens en voor een deel uit bestendig eiwit (samen het DVE). Lactose is afkomstig uit propionzuur en glucose, maar kan ook gevormd worden uit aminozuren (eiwit). Het doel is om zo min mogelijk eiwit oneigenlijk te gebruiken voor de productie van melklactose. Dit resulteert namelijk in een onnodig hoge ureumexcretie in de urine. Door het aanspreken van lichaamsreserves blijft er meer glucose beschikbaar voor lactosevorming en neemt de melkproductie toe. Melkvet wordt zowel uit vetzuren, als uit eiwit en koolhydraten gevormd. Celwanden en suikers uit het rantsoen vormen zich met name tot vet. Bronnen voor melkvet zijn ook vet en vetzuren in het rantsoen en vet uit lichaamsreserves.
Een gunstige “gezonde” fermentatie in de dikke darm treedt op wanneer het eiwitgehalte van de spijsbrij laag is en het aandeel celwanden relatief hoog.