Krachtvoer

Het aandeel krachtvoer in het rantsoen is afhankelijk van onder andere de hoeveelheid jongvee en de intensiteit. In de onderstaande grafiek staat de intensiteit in kilogram meetmelk per hectare weer gegeven op de x-as tegen over de hoeveelheid krachtvoer plus bijproducten per 100 kg/melk er verbruikt wordt. Het groen omcirkelde gebied moet het doel zijn!

Weergave variatie in krachtvoer & bijproducten verbruik bij de intensiteit

  • Globaal is 10 – 11 kg krachtvoer nodig naast een normale kwaliteit ruwvoer en bij een normale ruwvoerpositie. Als er in het basisrantsoen 3 kg meel / brok nodig is (ter correctie) is er als productievoer max nog 8 kg nodig. Als er meer correctievoer nodig is, zal er minder productiebrok nodig zijn.
  • Bij het kloppend maken van het rantsoen door middel van brokken kun je als volgt te werk gaan. Hetgeen als aanvulling past bij het basis rantsoen (wat aan het voerhek ligt) om een balans in het basisrantsoen te krijgen stop je in de brok dat elke koe in een vaste hoeveelheid geeft. Bij gemengd voeren kan dat voer (als meel) opgenomen worden in het voermengsel.
  • Bij een krappe ruwvoerpositie kunnen er meer producten in het basisrantsoen worden gestopt dan er uit oogpunt van correctievoer nodig is. Dan zijn met name producten als: bierbostel, perspulp, pulpbrok, sojahullen, palmpitschilfers, maisglutenvoer (Corngold) het overwegen waard.
  • Als er in de melkstal gevoerd wordt is dit een goede plek om deze ‘correctie brok’ te voeren. Vervolgens kun je dan in de krachtvoer box een brok voeren waarmee je de verse koeien stimuleert melk te maken en deze koeien helpt conditie te behouden.